Az elmúlt 8 évben az élete olyan volt, akár a forgószél. 67. amerikai államtitkárként , közel egy millió mérföldet utazott és nagyjából 70 000 ember munkájáért felelt világszerte, írt egy rendkívül részletes 600oldalas memoárt, mialatt a The Clinton Foundation-nek dolgozott, az a non-profit szervezetet a férjével Billel és a lányával -Chelseavel közösen irányítanak. Ja és még volt még a kisebb elnökségi kampány is, amelyen elindult.

Miközben vele szemben ülök, aligha tudom elképzelni, milyen lehet az élete Hilary Rodman Clintonnak.
Az elmúlt 38esztendőt nyilvánosság előtt töltötte, oktatás és egészségreformon dolgozott, mint elkötelezett First Lady, New York első női szenátora lett,a 2008-as Demokrata elnöki választáson  több elsődleges választást és küldöttet nyert, mint őt megelőzően bármely más női jelölt az Amerikai történelemben.

Elgondolkozott valaha is azon, hogy ő lesz a világ leghatalmasabb\legismertebb  nője? A végső példakép?
-Az egyik lecke,amit a szüleimtől kaptam, nagyon belém vésődött így hangzott: sokat kaptál érdemes visszaadni. Mindig segíteni akartam az embereknek, de nem tudtam ezen túl mást elképzelni.

A fordulópont akkor jött el, mikor először a Fehér Házban járt.
-Különösen , furán éreztem magam. Mindig ahhoz mértem  magamat és másokat , hogy mi az amit teszel mintsem ki az aki vagy. Milyen titulus szerepel a neved előtt. Azaz teljesen felkészületlen ért, a First Lady szerepet teljesen magamévá tegyem és később is igazi fejtörést okozott hogy megértsem és elfogadjam.
Amikor Bill elnök lett ,nem voltam teljesen felkészületlen, mert a First Ladyk, akiket magam előtt láttam teljesen eltérőek voltak. Mindegyiküknél azt vettem észre, hogy olyan dolgokat tesznek, amiket én is fontosnak tartok. Majd nekem a First Lady szerepet ellátni, észrevettem hogy az emberek komolyan odafigyelnek és figyelemmel kísérik azt , amit teszek, vagy mondok. Ez meglepett.

Hilary elkötelezettsége a politika iránt, mint First Lady sokakat meglepett. Még Bill elnökségét megelőzően, mikor férje Arkansas kormányzója volt, megbízta a feleségét azzal, hogy állítson össze egy oktatásért felelős tanácsot, aminek a feladata hogy az állami iskolák standardjét megváltoztassa.

Mialatt a Fehér Házba költözött, Bill egyszerű feladatot szánt feleségének, az egészségügy reformot.
-Örömmel elfogadom, ha úgy gondolod, hogy segíthetek, majd ezt követte a kritika , hogy nem kellett volna ennyi felelősséget elvállalnom. Amikor azt hallottam, hogy a First Ladynek ehhez nincs joga, hogy ezt csinálja, teljesen zavarba jöttem. Mindig is azt tanultam, hogy ha elakarsz érni valamit, valamilyen pozitív változást figyelned kell az összefüggésekre.

A könyvében Hard Choices Hilary mesél arról, hogy nem tudta elérni az üvegplafon csúcsát, elbukott az elnöki választáson . Felidéz egy részletet az elnöki választáson mondott beszédből .
Habár most nem tudtuk összetörni az üvegplafont, köszönöm a 18milló repedést rajta! És ez a fény úgy ragyog, ahogy eddig még soha!
Lenyűgöz a célja, hogy ő szeretne az a nő lenni, aki kiáll minden nőért hogy összezúzza ezt az üvegtetőt. Az Egyesült Királyságban ez a tető 35éve megrepedt, Margaret Thatcher miniszterelnöksége idején, de Hilaryval ellentétben Margaret nem állította magáról, hogy feminista. A britt miniszterelnök ’82-ben készült interjúban elmondta nem tartozok semmivel a nőiességért és hidegen hagyta, hogy ki volt a kollegái közül feminista. Az összetört üvegplafon  sem hozott teljes nemi egyenjogúságot Angliába, akkor miért gondolta hogy ez sikerülni fog Amerikában?

-Van egy nagyszerű mondás miszerint nem lehetsz azzá, amit nem látsz. Ha nincsenek nők magas pozícióban, akire a srácok felnézhetnek és megérhetnek, hogy győzöd meg őket arról, hogy hasonlóak a lehetőségek az életben?
A szerepnek van egy szimbolikus és praktikus jelentősége is. Tudom hogy ez túlzott általánosítás, de tudom hogy elég megfigyelés és tanulmány készült arról, hogy a nőknek számos vezető beosztásban sokszor éreznek valamit, amit úgy hívunk konyha asztal kérdések. És a saját tapasztalatukkal és érzékenységükkel érkeznek az asztalhoz.
Az ok, amiért például az abortusz mellett teszem le a voksom  azaz, hogy a nők tegyék hozzá a saját élményeiket\tapasztalataikat:ha az abortusz mellett döntenek, avagy sem, fogamzásgátlás mellett döntenek legyen a saját döntésük. A nő ezt az érzékenységet hozza magával egy ilyen kérdésben.

Éveken keresztül női jogokért kampányolt, egy ügyért, amelyet a mai napig korunk befejezetlen ügyének neveznek.

folytatás következik

A bejegyzés trackback címe:

https://connect-ur.blog.hu/api/trackback/id/tr506517113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása