Útlevél sztori folytatódik

 

Mindig jólesik a lelkemnek, mikor fiatal embereket látok úton, akár vasúton, akár országúton. Ezek azért utaznak, hogy lássanak. Föl vannak szerelve földképpel, messzelátóval, kalauzkönyvvel, jegyzőkönyvvel s a szemükben az élet szeretete mosolyog. De vajjon van-e köztük csak egy is, akit akár a szülők, akár a mesterek megtanítottak volna látni?

Gárdonyi Géza

- forrás citatum.hu

Egyszer volt hol nem volt, élt egyszer egy fiú, aki fogta magát összepakolta hátizsákját és nekilátott szerencsét próbálni a messzi-messzi esős és ködös Albion földjén. Történt egyszer, hogy az ifjú tárcáját meglovasították …

Még a román-magyar meccs előtt szerettem volna írni egy cikket és átadni olyan infókat mint:
-mire lehet számítani a magyar nagykövetségen
-mi a teendő elveszett, vagy lopott iratok esetén, kihez kell fordulni
-milyen gyors az ügyintézés, mi ennek a menete
-milyen költségekkel számolj stb.

Itt szeretném megköszönni a londoni magyar konzulátus, illetve Magyarországon a Visegrádi utcán található okmányiroda munkatársainak a gyors ügyintézést, valamint a tájékoztatást!

Tehát amiről szó lesz most nem más mint, „elvesztettem papíromat szidott anyám érte, annak aki megtalálja csókot adok érte” helyett, ha Ti is hasonló cipőben jártok véletlen, akkor nagyjából tudd mire számíts, kapkodás és idegeskedés helyett a lehetőségeidre koncentrálj!


Ugorjunk vissza egy kicsit az időben az ominózus napra, amikor megtörtént az eset, hogy ellopták a pénztárcámat, ment vele az összes irat, így ugrott a személyi és lakcímkártya valamint az útlevelem is.
Tettem feljelentést a rendőrségen, arra Itt az előző cikk(beszúr), hogy mit várj és mit ne a rendőrségtől, még egy régebbi sztori, anno mikor a telefonom tűnt el, kaptam egy „érdekes”visszajelzést miszerint:
„Sajnáljuk hogy bűntény áldozatává vált –érted a rendőrség majdhogynem részvétet nyilvánít – És máskor fokozottan ügyeljen értéktárgyaira.” Igen ez kb. a köszbazdmeg kategória.

Hideg fejjel gyorsan végiggondoltam a lehetőségeket, mit lehet tenni ilyen esetben? Okmányom ugye nincs, amivel elhagyhatom az országot-> Akár ellopták, lejárt, elvesztetted a papírjaidat külföldön első lépés mindig a konzulátus!
Szóval gyors helyzetfelmérés után ment a levél a nagykövetségnek, ahonnan még aznap alig hogy az emil landolt, máris jött a visszajelzés és elkezdődött a előkészítés. Részemről hazajutási lehetőségek, a leggyorsabban repülő, a jegyet megvettem ezzel is jelezve a nagykövet számára, hogy hazalátogatásomat komolyan gondolom.

Első lépés mail, ha arra nem jön válasz legkésőbb másnap, akkor telefon(a sorrend felcserélhető), majd a legutolsó esetben megyek el bárhova, mivel ez igényli általában a legtöbb időt.
Itt is hasonló történt,azaz írtam levelet, jött a válasz, ahol kiderült, hogy a szokásos ügyintézés általában 4-5nap. Jelen esetben, mivel volt repjegyem ezt megtudták gyorsítani.

Az ideiglenes útlevél igénylése:
-jelented a konzulátuson, hogy hahó az útlevél jobb útra szenderült, katapultált a zsebedből, vagy csak egyszerűen lejárt
-ezt követi azonnal repjegy vagy buszjegy foglalás(itt most autóstoppra, hazabiciklizésre, vonatra nem térek ki) foglalás, ami bizonyítja amolyan szándéknyilatkozat, hogy ja tényleg bennem van az inger, hogy minél hamarabb pontot tegyek az ügy végére, vagy felrakod az i-re a pontot.
-befizeted az illeték díjat, ami ideiglenes útlevél esetén 26font és viszel magaddal útlevél fényképet
-a magyarországi okmányirodába nem szükséges még előre időpontot foglalni, így akár a megérkezés napján is tudod pótolni az elveszett papírokat, amennyiben nem csak az útlevél , hanem a többi irat is ugrott akkor jelezd ezt az okmányirodában és még aznap kaphatsz egy ideiglenes lakcímkártyát, valamint személyit, teheted mindezt illetékdíj mentesen!!

Bővebb infó erről: itt

Ezt követően beindulnak a konzulátus kerekei és megindul maga a folyamat, majd az ügyintézést követően átveszed a papírokat és már mehetsz is a reptérre, ami az én esetemben érdekesen történt, de az majd egy másik sztori.

Magyarországon az okmányirodába több lehetőséged is van útlevél újításra:
-azonnali eljárás, azaz 1napos gyorsított ügyintézés
-soron kívüli, azaz 3napos ügyintézés
-sürgősségi, egy hetes

A gyorsított eljárás során beadod a kérelmet, leveszik rólad a 2db ujjlenyomatot a bal és jobb mutatóujjadról, csinálnak egy képet,eldöntöd , hogy 5 avagy 10évre kéred, majd kifizeted az illetékdíjat a postán(ami az okmányiroda mellett van közvetlen),visszatérsz leadod a papírt hátul és hopp végeztél is aznapra, másnap tudsz menni átvenni a friss és ropogós útleveled.

Jó-jó ez szép meg minden, de mibe fáj?
Nálam azonnali eljárás díja+ 5 éves útlevél igénylés díja: az én esetemben 39000+7500= 46500 magyar pengő

Tehát megcsináltathatod egyszerre a többi okmányt is, az én esetemben  másnap történt az útlevél átvétele, még a bukaresti meccs előtt, így már bűvös kék füzettel  a kezemben tudtam nekivágni a túrának, de ez majd egy másik bejegyzés.

 

Itt köszönöm meg a kedves ügyintéző segítségét, mert felhívta erre a figyelmem hogy útlevél igénylése mellett pótolhatom a többi iratomat és egyúttal el is intézte ezt, valamint a konzulátus és az okmányiroda munkatársai munkáját.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://connect-ur.blog.hu/api/trackback/id/tr386786983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása