Hogyan utazz és használd a közlekedési eszközöket Londonban? Egyáltalán milyen lehetőségek közül lehet választani? Ugyanúgy veszek jegyet, mint otthon, vagy más lesz? Félek az ismeretlentől, azaz nem lesz gond, ha nem tudom megkérdezni hova szeretnék eljutni?

Sokkal fontosabb felfedezni egy olyan templomot, amiről még senki sem hallott, mint elmenni Rómába és kötelezően megnézni a Sixtus-kápolnát, kétszázezer másik turistával együtt, akik a füledbe kiabálnak. Természetesen menj el a Sixtus-kápolnába is, de sétálj az utcákon, vessz el a sikátorokban, ízleld meg annak szabadságát, hogy keresel valamit, amiről nem is tudod, hogy micsoda.

Paulo Coelho

Olimpia és paraolimpia ideje alatt az illem és az hogy előre engedsz valakit a járaton valahogy kimarad az emberek szótárából. A metrók ugyan 4percenként járnak, de így sem férnek fel az emberek a kocsik általában tele vannak, ennek köszönhetően igen sok barátot lehet gyűjteni igen rövid idő alatt.
Simán betolakodnak, vagy beállnak eléd, így néha kicsit úgy éreztem magam, mikor felpattantam a szerelvényre, mint amikor a gnú akar átúszni a krokodilokkal teli folyón- ha elbuksz, a helyednek lőttek! A fel és leszállásnál sem igazán az eszükért szeretjük az embereket, nem láttam még át h kinek mi járhat a fejében, mikor beáll az útba, vagy nem enged el, ha felborítod meg te vagy a rosszarc- ami hidegen hagy.

Azaz jótanács olimpiára, figyeld a járatot, kocsit, mennyire van tele- várakozás 4perc, ha nagy a táv  4perc is sok! ergo légy egy kicsit pofátlan, egy kicsit rámenős!

Vissza a az utazáshoz és a kezdeti gondolatokhoz, mint milyen lesz az utazás, hogy fog történniIlyen és ehhez hasonló gondolatok keringhettek a fejemben még a kiutazás előtt, kíváncsiság egy kis félelemmel vegyült - hisz az angolt csak ritkán használtam, így bennem is felmerült a gondolat, hogy mi van akkor, ha...
(háttér info, tolmácsoltam fordítottam, volt otthon pár külföldi ismerős is).


Megérkezés után az volt az első h Oyster kártyát vettem,amit bárhol lehet kapni, pontosabban a repteret elhagyva a földalatti és buszpályaudvarokon.

Milyen utazási lehetőségek vannak Londonban és hogy lehet használni az Oyster kártyát?
Metrón(Tube), buszon, távolsági járaton, hajón, vonaton használható, előtte fel kell tölteni adott összeggel és máris olcsóbban utazhatsz, mintha a helyszínen fizetnél érte!

  • Busz:azaz heti buszbérlet, ami az összes Londoni buszra érvényes 18.80font és hét napig érvényes, ha hétfőn töltöd fel, akkor következő hétfő reggel 4óráig utazhatsz vele. Buszon is lehet jegyet venni(single adult, a gyerekeknek 11éves korig ingyen, 11éves kortól 16éves korig fényképes igazolvánnyal és ingyen utazhatnak a buszon, metrón, vonaton).Az emeletes buszon van hely, az utasokat kevésbé értem, h miért jó nyomorogni, mikor van hely, vagy h miért áll be az ajtóba, amikor nem lehet közlekedni...A kártyát a felszálláskor kell az érzékelőhöz érinteni és az mutatja a sofőrnek, h feltöltötted a kártyát és jogosult vagy az utazásra. Ha nem zöldül be a kijelző, akkor a sofőr megkér h hagyd el a járművet, ezzel a bliccelés kategóriáját kilőhettük volna, mivel nincs pénzed, nem utazol gondolattal már kibekkelhető a probléma, ám mégsem.

Ha nagyon trükközni szeretnénk, akkor ott a lehetőség arra h egy megállóra veszed a jegyet és utazol ameddig akarsz. Na ilyenkor kerül képbe az ellenőr, aki a jegyet és bérletet ellenőriz, úgy mint otthon

  • Metró\Tube: "itt minden pici",néha úgy érzem magam, mint Guliver a törpék országában, azaz ha az otthoni metrót nézzük, méreteiben mindenképp az otthoni nyert.Csinálok képet és megmutatom hogy mire is gondolok pontosan és milyen is itt a metró mikor tele van...volt valahol egy ide illő idézet.Szeret eljárni otthonról, szereti a tömeget és ha testek simulnak önhöz ahol több emberrel együtt közösen izzadhat?!-ideális választás nyáron a bkv, na itt kb. hasonló a szitu.
    Első dolog, ami fontos a metró esetén, hogy a város zónákra van osztva, egytől kilencig, bár az utolsó két -három zónát nem nagyon, vagy ritkán használják(kivéve az ott élők). Jelenleg a hármas zónában vagyok, ahova elég a buszbérlet, ha már metróval akarok menni, akkor a heti bérlet 29font körül van, a jegyárak és a táblázat ITT.Humoros és érdekes oldala a tömegközlekedésnek.
    Gyorsabb közlekedési lehetőség, mint a busz, kevesebbet kell várni és gyorsabban jutsz el A-ból B-be. Könnyen és gyorsan átlátható a térkép. Ha először vagy itt mindenképp jobban ajánlom, mint a buszt, mert busszal kicsit körülményes és ha nem oda visz, vagy nem tudod pontosan az állomás nevét, könnyen eltévedsz! Második héten ha van időd buszozhatsz, de kezdetben irány a metró! Egy kis segítség a metró térkép .
  • Bicikli, drótszamár, canga, bicaj, kétkerekű
    Angliában hagyománya van a közlekedés Eme formájának, gondoljunk csak a klasszikus dalra. Kisebb- nagyobb távolságok esetére van a barclays bringa, ami adott gyűjtőpontokon könnyen beszerezhető. Olcsó napi 1 font, vagy heti használat esetén 5font! amivel pikk-pakk odajutsz, ahova szeretnél. Fontos megemlíteni hozzá, hogy bankkártya szükséges a bérléshez, azaz ha nem viszed vissza a gyűjtőhelyre, akkor magas bírságot szabnak rád, mivel megvan a kártyaszám és a többi adat, így egyenesen hozzáférnek a kártyádon található pénzhez is, amiből levonnak talán 240fontot. Azaz mindig valamilyen gyűjtőszigeten rakd le a biciklit!
    Nemrég sikerült biciklit bérelni és amikor tekertem azaz érzés ami magával ragadott, leírhatatlan, nem is nagyon találtam rá szavakat. Az a ritka pillanatok egyike amikor érzed hogy SZABAD vagy és ez az érzés átjárja az egész tested, ehhez még adj hozzá egy csipetnyi száguldás okozta adrenalint, valamint azt a részt, amikor bekerülsz az egysávos útra és aa mögötted jövő pártonnás billenősteherautó dudál és jelzi h előzni szeretne. Mentem mint az űzött vad - végül is kevés ember akarja, hogy begyűrje egy billenős dömper. Kis kifulladás után gurultam együtt motorosrendőrökkel is egy darabig, aztán a lámpánál úgy döntöttem elköszönök tőlük, még ha 8an vannak is lassúak voltak kicsit.Itt a biciklisek számára külön sáv van, amit a busz-taxi-bicikli oszt meg egymás között és bármilyen más kocsi nem jöhet be a sávba, mert büntetik- ez kicsit fura volt az otthonihoz képest, persze itt a tömegközlekedés is kicsit máshogy van szervezve, a buszok gyakrabban járnak, elvétve van járatkésés, sőt van kijelző is ami mutatja a következő járatig hátralevő időt.
  • Említés szinten van lehetőség még távolsági buszra, vonatra is, ami a városon belül közlekedik, sőt van hajó is! További lehetőség kocsi bérlés, amit már a wizzair oldalán is meglehet tenni.

Ami még fontos lehet a későbbiekben a telekocsi, azaz akár személy, akár áruszállítás helyben, vagy Anglia és Magyarország között. Erre ott az iwiw kapásból, ahol a várost megváltoztatva kapásból az aktuális aprók között lehet nézelődni, vagy más oldalak, amire ott a goggle.

A bejegyzés trackback címe:

https://connect-ur.blog.hu/api/trackback/id/tr94703315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása